„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Kutnohorský deník: Výstava ke stému výročí Fotoklubu Čáslav byla slavnostně zahájena (text, foto)

15.05.2019 10:20

Fotoklub Čáslav oslavuje v letošním roce 100. výročí svého založení. Při této příležitosti pořádá také výstavu fotografií pořízených jeho členy, která byla slavnostně zahájena na Nové scéně Dusíkova divadla v úterý 14. května. Instalována bude do neděle 30. června.

K vidění tam jsou fotografie Igora Slobody, Josefa Spěváka, Jaroslava Brunera, Petra Veseckého, Miroslava Lepešky, Zdeňka Kohoutka, Miroslava Perného, Karla Kvapila, Pavla Dočekala, Moniky Pravdové, Veroniky Šenkové, Dany Fofoňkové, Jiřího Freunda, Jana Zdichynce, Václava Baráka, Jakuba Kutílka, Jiřího Pössla, Oldřicha Linharta a Miroslava Semeráda.

„Od každé osoby jsem měl možnost vybrat v rámci kapacity tři fotografie. Snažil jsem se vybrat takové fotografie, které jsou nadčasové a které, alespoň dle mého subjektivního soudu, vytvářejí vnitřní portrét dotčené osoby,“ řekl na vernisáži Petr Svoboda, emeritní ředitel mostecké galerie, který se ujal role kurátora výstavy a autora připraveného almanachu.

Na realizaci projektu se dále podílely Dusíkovo divadlo, Městské muzeum a knihovna Čáslav a Město Čáslav v čele se starostou Vlastislavem Málkem, který převzal záštitu nad celou událostí.

Čáslavský fotoklub byl založen v roce 1919. Jedním ze zakládajících členů byl Rudolf Paďouk, jehož vnuk se vernisáže také zúčastnil.

„Čáslavský fotoklub čelil v minulosti restriktivním opatřením různých politických režimů, několikrát musel svoji činnost přerušit, ale vždy se jeho členům podařilo po kratším či delším období na původní aktivity navázat a pokračovat v práci. Díky tomu patří k nejstarším českým klubům fotografů v naší zemi, který existuje až do dnešních dnů,“ připomněl předseda spolku Třiatřicet David Novák.

Marie Michaleová, Kutnohorský deník, 15. 5. 2019

FOTO: https://kutnohorsky.denik.cz/kultura_region/vystava-ke-stemu-vyroci-fotoklubu-caslav-byla-slavnostne-zahajena-20190515.html

—————

Zpět