„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Lounskou galerii by měl vlastnit stát, myslí si její příznivci

03.09.2020 12:38

Galerii Benedikta Rejta by měl vlastnit místo Ústeckého kraje stát, míní její příznivci. Spolek přátel Galerie se proto obrátil dopisem na premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD). V dopise spolek politiky žádá také o zvážení jmenování nových ředitelů jak lounské galerie, tak Severočeské galerie v Litoměřicích a Regionálního muzea v Teplicích.

Od září má šéfovat muzeu v Teplicích místo Radka Spály náměstek hejtmana Zdeněk Matouš (ČSSD), o jehož vítězství ve výběrovém řízení se delší dobu spekulovalo.

Severočeskou galerii v Litoměřicích povede Dana Veselská, vystřídá Jana Štíbra. Novou ředitelkou Galerie Benedikta Rejta v Lounech bude Kateřina Melenová, nahradí Alicu Štefančíkovou.

"Domníváme se, že by bylo právně možné, aby se GBR jako rozpočtová organizace Ústeckého kraje znovu vrátila pod křídla ministerstva kultury," uvedli zástupci spolku v dopise. Míní, že velkou zásluhu na vzniku galerie má její bývalá ředitelka Alica Štefančíková. "Přes všechny potíže a neblahé snahy vedení Ústeckého kraje z ní tato ředitelka vybudovala respektovanou instituci s mezinárodním přesahem," stojí v dopise. Spolek také zmínil, že díky Štefančíkové se prezentuje v galerii poválečná tvorba umělce Emila Filly, o jehož pamětní síň na zámku v Peruci se kraj soudí s majiteli zámku.

"Jednou to patří kraji a kraj o tom rozhoduje, takže v tuhle chvíli, pokud by měl být převod na stát, si to nedokážu představit," uvedl náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD). Případné pozastavení jmenování vybraných ředitelů do funkce je podle něj také na kraji. "Měli jsme v komisi i odbornou veřejnost, tak jak mám informace, tak u všech třech výběrových řízení se vždycky komise shodly na výběru," dodal náměstek.

Proti ukončení činnosti ředitelů obou galerií Jana Štíbra a Alicy Štefančíkové vznikla i petice. Noví ředitelé budou mít smlouvu na dobu neurčitou, zatímco ti předešlí měli smlouvu na dva roky. 

 
Náš region Mostecko - Teplicko, 3. 9. 2020

—————

Zpět