„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Připravovanou jedinečnou výstavu krajinomaleb podpořil i Vladimír Franz

23.02.2015 21:48

Hudební skladatel, výtvarník, bývalý prezidentský kandidát a současný poradce ministra kultury Vladimír Franz se stal prvním přispěvatelem kampaně občanského sdružení Třiatřicet. 

Cílem projektu této neziskové organizace je uspořádat výstavu obrazů Pavla Vašíčka a zejména vydat z této výstavy katalog. 

Kdo je Pavel Vašíček? 

Pavel Vašíček, absolvent Ateliéru klasických malířských technik na Akademii výtvarných umění v Praze, je jedním z nejvýraznějších představitelů mladé generace českých realistických malířů. 

Připravovaná výstava bude výjimečná tím, že autor, známý dosud svými monumentálními figurálními kompozicemi, poprvé vystaví výhradně krajinomalby. Podle organizátorů bude soubor několika desítek pláten různých formátů, které autor vytvořil v posledních dvou letech, prezentován pouze při této příležitosti a jako celek již nebude v této podobě nikdy vystaven. 

I z tohoto důvodu chtějí prostřednictvím crowdfundingové kampaně získat prostředky nezbytné ke kompletnímu zdokumentování celé akce formou katalogu, který podle nich "po ukončení výstavy zůstane jediným trvalým svědectvím a cenným uměleckým a historickým artefaktem". Vladimír Franz, jehož Pavel Vašíček zaujal již v době svých studií, věnoval tomuto výtvarníkovi i jeden z textů na svém blogu. Tehdy v něm uvedl. "Pavel Vašíček je bytostný malíř. Musel se asi milý pánbůh držet hezky nízko u země, když tehdy naděloval. Pavel Vašíček dostal naděleno vrchovatě, je tedy pro malování zrozen," napsal. 

Výstava krajinomaleb Pavla Vašíčka, nazvaná "Ten tajemný předmět touhy", se uskuteční ve výstavní síni na náměstí Jana Žižky z Trocnova v Čáslavi v době od 7. do 30. května. 

Kutnohorský deník, 24. 3. 2014

—————

Zpět