„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Spolek Třiatřicet připravil velkou podzimní výstavu v Dusíkově divadle v Čáslavi

21.10.2020 18:48

V pátek 6. listopadu v 6.36 hodin večer bude na Nové scéně Dusíkova divadla v Čáslavi zahájena další velká výstava organizovaná každoročně spolkem Třiatřicet. V rámci aktuální expozice komponované speciálně pro prostory místního divadla představí tentokrát své dílo akademický malíř Jan Pištěk.

Kurátorem výstavy je Petr Svoboda, zakladatel a emeritní ředitel Galerie výtvarných umění v Mostě. Záštitu nad celým projektem převzal čáslavský starosta Vlastislav Málek. Výstava a s ní spojené aktivity jsou letos poprvé součástí oficiálního doprovodného programu festivalu Formanova Čáslav.

Jan Pištěk patří k významným českým autorům, kteří se na výtvarné scéně začali etablovat ve druhé polovině 80. let minulého století. V letech 1980 - 1986 studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, v letech 1993 a 1994 pobýval na tvůrčích stipendiích ve Spojených státech. V roce 1995 ukončil svou pedagogickou činnost a od té doby se plně věnuje vlastním projektům. Svými díly je zastoupen ve sbírkách Národní galerie v Praze, Galerie Hlavního města Prahy, AJG Hluboká nad Vltavou, Galerie Behémót, Kunsthalle Praha a v dalších domácích i zahraničních soukromých sbírkách.

Výstava v Čáslavi se zaměřuje zejména na autorovu tvorbu z posledních let a některé z vystavených prací budou veřejně prezentovány vůbec poprvé. Součástí výstavy jsou vedle volné tvorby i ukázky vzniklé v rámci jeho výtvarné spolupráce s divadlem. Jan Pištěk je totiž zároveň autorem kostýmních a scénografických návrhů pro Národní divadlo v Praze.

Mezi ty nejvýznamnější patří například scénografie k opeře Kráska a zvíře skladatele Philipa Glasse, za kterou v roce 2004 obdržel Cenu Alfreda Radoka. V roce 2001 se jako autor kostýmních návrhů podílel na představení Divadla bratří Formanů nazvaného Nachové plachty a o pět let později spolupracoval s Milošem Formanem na inscenaci opery Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Dobře placená procházka, uvedené rovněž v pražském Národním divadle.

Ve své scénografické a kostýmní tvorbě pro divadlo Jan Pištěk navazuje na dílo svého otce Theodora Pištěka, výtvarníka světového významu a držitele prestižních mezinárodních ocenění, který byl po dlouhá léta blízkým spolupracovníkem Miloše Formana. Expozice je proto symbolicky doplněna i komorním výběrem z prací Theodora Pištěka, vytvořených právě v rámci jeho spolupráce s Milošem Formanem.

Výstava Jana Pištěka potrvá do konce roku 2020 a bude z ní vydán reprezentativní katalog coby čtvrtý svazek edice uměleckých publikací Picturis. Akce se koná se díky finanční podpoře ze strany města Čáslavi, Středočeského kraje, soukromých společností a individuálních dárců, kteří si přáli zůstat nepoznáni.

Kutnohorský deník, 21. 10. 2020

—————

Zpět