„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Ústecký kraj hledá ředitele galerií

31.03.2020 20:36

V nynější době boje s koronavirem vyhlásil Ústecký kraj výběrové řízení na ředitele galerie v Litoměřicích a Lounech a ředitele teplického muzea.

Dosavadním ředitelům příspěvkových organizací kraj dvouleté smlouvy neprodloužil, na hejtmanství se za to snesla velká vlna kritiky z řad laické a odborné veřejnosti.

Za podivuhodné označil nynější vyhlášení výběrového řízení například dosavadní ředitel litoměřické galerie Jan Štíbr. Kraj se podle svého vyjádření snaží vést agendu v normálním režimu, proto není nutné vyhlášení výběrového řízení odkládat.

Radní uložili vedoucímu odboru kultury Adamu Šrejberovi, aby učinil kroky k vyhlášení otevřeného výběrového řízení na místa ředitelů tří krajských kulturních institucí až do 30. června, ten k tomu přistoupil nyní v březnu.

"Toto jednání rady Ústeckého kraje a především vedoucího odboru kultury PhDr. Adama Šrejbera je dnes podivuhodné, a to v době, kdy celé Česko šije roušky a všichni lidé si vzájemně pomáhají," sdělil Právu ředitel galerie Jan Štíbr. Sám se do nového výběrového řízení nechystá přihlásit.

"Krajský úřad Ústeckého kraje se snaží vést dále agendu v normálním režimu, tudíž není důvod vyhlášení výběrových řízení dle usnesení Rady Ústeckého kraje odkládat," řekl ČTK mluvčí kraje Martin Volf.

Ústecký kraj důvody neprodloužení smlouvy nevysvětlil ani na jednání zastupitelů loni ke konci roku. "Rada došla k tomu, že jim skončí mandát 31.1 2. a že bude nejlepší, když vyhlásíme výběrové řízení, protože ne se všemi jsme spokojeni," řekla tehdy novinářům radní pro kulturu Jitka Sachetová (KSČM).

S kterým konkrétním ředitelem není rada spokojena, Sachetová odmítla uvést. Důvody neosvětlil ani hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Na podporu dosavadních ředitelů vznikla petice, někteří odborníci dávali najevo své rozčarování a označili jednání kraje za nekoncepční.

Noví ředitelé podle usnesení rady mají být vybráni do poloviny roku. Podle Štíbra nyní celá země ale řeší ohrožení nákazou koronavirem a ředitelé těchto institucí stejně jako jejich kolegové se věnují krizovému managementu. Ten například řeší změny ve výstavních plánech, posuny ve výrobě tiskovin, doplňování webových stránek o další virtuální prohlídky galerie on-line a podobně.

Uzávěrka přihlášek do dvou výběrových řízení je 30. dubna 2020 a do jednoho do 29. května. Podle Volfa může s ohledem na aktuální vývoj situace ohledně vyhlášeného nouzového stavu rada eventuálně příjem žádostí prodloužit.

 
Aleš Pelikán, Právo, 31. 3. 2020

—————

Zpět