„Člověk musí vždycky snít výš, než na co má.“


Vladimír Franz vystavuje v Dusíkově divadle

06.06.2015 20:51
Vernisáž obrazů dlouholetého vysokoškolského pedagoga, skladatele, výtvarníka, dramatika a publicisty Vladimíra Franze byla zahájena úvodním slovem ředitelky Dusíkova divadla Evy Albrechtové v úterý 30. dubna.
 
Jeden z neúspěšných kandidátů při letošní volbě prezidenta České republiky je jedním z nejuznávanějších českých skladatelů a má na svém kontě třeba již stopadesát skladeb zkomponovaných pro divadla v celé ČR. Zúčastnil se pětapadesáti výtvarných přehlídek, výstav a soutěží. Všestranný umělec ilustroval i několik knih, jako například román Rostislava Skřivánka "Křik strašidel" a jeho díla jsou zastoupena v galeriích a soukromých sbírkách v České republice, Velké Británii, Francii, Holandsku, Belgii, Švédsku a na Novém Zélandu. 
 
Třiapadesátiletý umělec, proslulý kromě jiného i svým extravagantním tetováním, pro něž si vysloužil přezdívku Avatar z Čech, vede již přes dvacet let kabinet scénické hudby a hudebně-výtvarné interakce na pražské Divadelní fakultě AMU.
 
Prezentace výtvarných děl profesora Vladimíra Franze v Dusíkově divadle se koná pod oficiální záštitou čáslavského místostarosty Jiřího Havlíčka.
Na realizaci expozice se podílely Dusíkovo divadlo Čáslav, Občanské sdružení třiatřicet, Společnost HOKA interier a Městský úřad Čáslav. Kurátorem výstavy je ředitel galerie v Mostě Petr Svoboda. Součástí vernisáže byly pochopitleně i hudební doprovod a občerstvení pro účastníky.
 
Lucie Špačková, TEP Regionu, 6. 5. 2013, str. 6
 
Errata:
  • Vladimír Franz není dramatik.
  • Vladimír Franz se sice zúčastnil pětapadesáti výtvarných přehlídek, výstav a soutěží, jednalo se však o akce společné a kolektivní; podstatnější informací je, že má za sebou čtyřiasedmdesát výstav samostatných.
  • Autor knihy Země strašidel (Křik strašidel je báseň Jaroslava Seiferta, jíž Vladimír Franz zhudebnil) se jmenuje Rostislav Křivánek.
  • "Občanské sdružení třiatřicet" je správně "občanské sdružení Třiatřicet" či "Třiatřicet, o.s.".

—————

Zpět